e-mesekönyv

Miért jó az e-mesekönyv?

Az e-könyv alapvetően nem ismeretlen fogalom ma már senkinek, de az e-mesekönyvek valahogy még nem hódították meg sem a gyerekeket, sem a szülőket. Mivel könyvmoly vagyok, ezért nekem rengeteg e-könyvem van, és egyre több olyan, amiért fizettem is, nemcsak letöltöttem ingyen valahonnan. De e-mesekönyvem még nekem is nagyon kevés van, és teljesen megértem azokat a szülőket, aki elzárkóznak az e-mesekönyvektől, mondván a nyomtatott könyv az igazi. Egyet is értek velük, de vannak helyzetek, amikor kifejezetten jó, ha e-mesekönyv is van.

Nekem is elkészülnek a könyveim elektronikus formában, PDF-ben, de klasszikus e-könyv formátumokban is, például e-pub-ban. Tapasztalat, hogy a klasszikus e-könyv formátum mesekönyvek esetében nem olyan szép, mint a nyomtatott verzió, de a helyzet az, hogy sajnos a mesekönyvek esetében nem elég csak behúzni a PDF anyagot, mint a regények esetében, a képek miatt a dolog ennél lényegesen bonyolultabb. Emiatt pedig sokan inkább PDF formátumban szeretik megvásárolni az e-mesekönyveket.

Az e-mesekönyv előnyei, avagy mikor és hol érdemes e-mesekönyvet használni?

Joggal lehet feltenni a kérdést, hogy miért is éri még e-mesekönyvet venni, ha a nyomtatott az igazi, és a látványa sem mindig olyan szép, mint a nyomtatottnak? Természetesen azért, mert az e-könyvnek is vannak előnyei a mesék esetében.

  • hordozható: az én gyerekeim mesekönyv mániások, és egy kirándulásra, nyaralásra nem tudunk elég mesekönyvet vinni. Az e-könyv erre a gondra jó megoldás, mert e-könyvből igazából bármennyit vihetsz magaddal a nyaralásra, ezért minden nap más mesét olvashattok el. Ha valaki sokat utazik repülővel nyaralni, akkor a súlyra érzékeny, ebben az esetben kifejezetten jó, ha e-mesekönyveket viszel magaddal.
  • olcsóbb, mint a nyomtatott könyv: mivel nem kell nyomtatási költségekkel számolni, ezért az e-mesekönyvek is olcsóbbak, mint egy nyomtatott mesekönyv.
  • digitális világ használata: szerintem ez egy lényeges tényező. Ma már az életünket teljesen átszövi a technológia, és már a gyerekek is részei ennek. Sokan tiltják a gyerekeket a mobil, a tablet vagy a videójáték használatától, pedig szerinte van haszna az e-világnak is, csak okosan kell használnunk. Az e-könyvekkel kicsit közelebb lehet hozni a gyerekekhez a könyvek szeretetét, főleg azoknak, akik inkább mobillal a kezükben érzik jól magukat.

Vélemény, hozzászólás?