You are currently viewing Hogyan lesz egy meséből könyv?

Hogyan lesz egy meséből könyv?

Sokan hiszik, hogy egy könyvet csak megírni kell, aztán suhanhat is a nyomdába. Pedig a készirat megírása és a nyomda között még sok-sok folyamat van, aminek meg kell történnie, hogy a könyve szép és igényes legyen. Ez a mesekönyvek esetében sincs másként. Amint megírok egy történetet, már küldöm is a szerkesztőmnek, aki ha jónak ítéli, akkor csak pár megjegyzést tesz bele, ha pedig érzi, hogy ez még nem az igazi, akkor visszaküldi a véleményét, hogy hol mit érdemes még átírni, javítani, újragondolni. Ez a folyamat addig megy, amíg mind a ketten elégedettek nem leszünk a végeredménnyel.

Ezen a ponton egyébként már a grafikus is dolgozik, ő is megkapja a kéziratot. Én Tarr Andival dolgozom már régóta, és egy már bevált munkamenet szerint haladunk. Én elküldöm a kéziratot, ő elolvassa, és kérdez. Hogy képzelem, mekkora rajzokat szeretnék, színesben vagy tusrajzban gondolkodom? Amint megvannak az alap paraméterek, jön a vázlat. Andi készít egy csomó vázlatot a szereplőkről, én pedig kiválasztom azt, ami a legjobban tetszik. Előfordul, hogy csak egy-egy részlet tetszik, mondjuk a kislány arca, de a teste nem, vagy épp a ruhája. De Fülöpnél például a feje tetszett, de a lába nem. A sok rajzból készül végül egy végleges vázlat, és indulhat a rajzolás.

Ha már az összes rajz készen van, akkor már csak úgymond nyomdakésszé kell varázsolni. Ezt a munkát végzi a tördelő. Mese esetében nagyon sok múlik ezen, hiszen a látvány rendkívül fontos. Nem elég csak itt-ott behajigálni egy rajzot. A tördelői munka finomságaihoz nem értek, mindig rábízom magam Szabó Zolira, aki tökéletesen tudja, mit hogyan is kell csinálni, és még a fejembe is belelát. Na jó, kis túlzás, de tényleg képes kivitelezni, amit én a fejemben elképzelek. A borítót is sokszor ő készíti nekem Andi borítórajza alapján.

Ha pedig ő is elkészül, akkor suhanhat is a kézirat a nyomda felé, ahol végül kész mesekönyv lesz belőle. Ez a folyamat egyenlőre még rejtély számomra, hiszen csak a kész könyvet szoktam a kezembe kapni, de hamarosan meglátogathatom a nyomdát, ahol készül az új mesekönyv, a Manófalvi vigasságok.

A legjobb pedig tudjátok, hogy melyik rész? Amikor a könyveket végre a kezembe foghatom, bepattanok melléjük a csomagtartóba, és jól megszimatolhatom, megsimogathatom őket.

Vélemény, hozzászólás?