Pannónia nyomda

Így készült! – Nyomdalátogatás

Bár már a sokadik könyvem jelenik meg, nyomdában még sosem jártam. Általában már csak akkor megyek a nyomda közelébe, amikor készen vannak a könyveim. Szépen bepakolom őket a kocsiba, élőzöm egyet a csomagtartóból és már suhanok is haza. A Manófalvi vigasságokkal azonban nem így történt. A Pannónia nyomdának és Cseh Istvánnak köszönhetően nemcsak a könyvem készülését követhettem végig videók és képek formájában, hanem a nyomdában is garázdálkodhattam egy kicsit.

Elképesztő élmény volt nekem körbejárni a nyomdában, és megtudni, pontosan hogyan is készülnek a könyvek. Bevallom nektek a saját kis házi nyomtatóm nagyobb verziójára készültem, meg hogy minden kicsit tintás vagy ilyesmi. Pedig nem. A nyomda gyönyörű tiszta volt, és egy hiprszuper ultramodern gép készíti a könyveket, többek között az enyémet is. István minden lépést megmutatott, hogyan nyomják, vágják, ragasztják a könyveket. Nem is gondolnátok, de legalább 10 lépcsőből áll a folyamat.

Nyomdalátogatás közben készült a Manófalvi vigasságok?

Ezt a kérdést többen feltettétek nekem, de a válaszom az, hogy nem. Az úgy nem is menne, hiszen azért a folyamat több napos munka. Amit a Facebook-on láttatok videó, az nem az én könyvem, én csak ámuldoztam egy másik könyv készülésén, amikor beindult a nyomdagép. A Pannónia nyomdában van arra lehetőség, hogy én nyomjam meg a gombot, amikor készül a könyv, de erre most több ok miatt sem volt lehetőség, de a következő könyvnél már ott leszek, és lenyomom azt az indító gombot.

Vélemény, hozzászólás?