Manófalvi vigasságok

Így készült a Manófalvi vigasságok kalandjáték mesekönyv

Bevallom, már nyár óta erre készülök, hogy végre bejelenthessem nektek, hogy végre elkészült az új könyvem, a Manófalvi vigasságok! Ez a könyv nagyon különleges számomra több szempontból is. Egyrészt azért, mert kalandjáték mesekönyv, ami mindig közel állt a szívemhez, hiszen én is nagy kaland-játék-kockázatos voltam, és szuper élmény ilyen meséket írni. Másrészt ez a mesekönyv nem is idén jelent volna meg, de szeptemberben egy konzultáció során felmerült, hogy miért is nem a téli mesém jelenik meg télen?

Szóval újragondoltam a megjelenéseket, és a Manófalvi vigasságok kaphatott zöld utat. A meseírás is különleges élmény a számomra, erről már meséltem is nektek, de a könyvkiadás szintén az. Amikor elkészül a kézirat, akkor kicsit félve, kicsit izgulva küldöm el szerkesztésre, ezzel pedig el is indult a könyvkiadás folyamata. Idén pedig ez egy félig-meddig más csapattal mint eddig, ugyanis most a Könyvmentorok volt a segítségemre abban, hogy megjelenhessen a Manófalvi vigasságok első kötete: A fények ünnepe.

Hála és köszönet a Könyvmentoroknak

A Könyvmentorok csapatát már régről ismerem, hiszen Mosolygó-Marján Erzsébet szokta nekem korrektúrázni a mesekönyveket, most viszont szerkesztői minőségében is részt vett a folyamatban. Bevallom, nagyon szeretek Böbével dolgozni, mert annyira jó meglátásai vannak, és nem fél megmondani, ha valami vacak, én pedig nem szégyellem kijavítani. Most sem volt ez másként, bár most nem volt annyi javítani való. A korrektúrázás sem az én világom, a helyesírás és én nem vagyunk jó barátok, de szerencsére Böbe ebben is mindig fogja a kezem.

Én megálmodtam, Tarr Andi megrajzolta

Tarr Andi nem lehet számotokra ismeretlen, hiszen eddig mindig ő rajzolta a mesekönyveim grafikáit. Most sem volt ez másként, és a munka megint nagyon élvezetes volt. Ahogy Fülöp, a strucc esetében, úgy most is több vázlat is készült a főhősről és a manókról, én pedig kiválasztottam a kedvenceket. Ez egyébként nem annyira egyszerű, mint hiszitek, mert annyira szuper vázlatokat készít Andi, hogy nehezen tudok választani.

Nagyon különleges dolog a számomra, hogy Andi szinte belelát a fejembe, és képpé varázsolja azt, amit én a mesék írása közben a fejembe látok. Közel 30 fotó készült el, plusz a borító. Elárulom, hogy a borítóval kicsit megkínlódtunk, mert az első vázlat jó volt, de valamiért nem tetszett, és mire kiderítettük, hogy mi a bajom vele, hát szegény Andi biztos leizzadt. De a végeredmény csodás lett.

Németh Balázs csodás borítót készített A fények ünnepének

Ami újdonság volt az új könyv kapcsán, az a borítókészítő személye, ugyanis idén Németh Balázs készítette el a borítót. Balázs zseniális munkát végzett, többször is konzultáltunk, ő nagyon igyekezett kideríteni, hogy mik az elképzeléseim, nekem meg nem igazán voltak, szóval biztosan nem volt könnyű dolga, de a végeredmény alapján azt mondhatom, hogy Balázs is rendelkezik gondolatolvasó képességgel.

Aki könyvé varázsolta a Manófalvi vigasságokat

A tördelés, ahogy szinte mindig, Szabó Zoli készítette. Vele mindig zökkenőmentesen megy a munka, bár idén több egyeztetésre volt szükség, mint máskor, mert olyan dolgokra is gondolt, amire én nem, és ezeket az ötleteket mindig meg akartam valósítani, szóval többször volt változás az eredeti tervekben. De alig két hét alatt minden a helyére került, és fantasztikus lett végeredmény.

Úton a nyomdába

A fények ünnepe jelenleg a nyomdába van, én pedig tűkön ülve várom, hogy meglátogathassam a nyomdát és a készülő könyvemet. Bizony, nemcsak a kész könyvekért mehetek el, de a nyomdai folyamatokba is bele leshetek, és megígérhetem nektek, hogy mindenről tudósítani fogok. Természetesen minden folyamatra szentelek majd egy külön blogcikket is, mert higgyétek el mind megér egy alaposabb kibeszélést.

A Manófalvi vigasságokra már nem kell sokat várnotok, sőt, már elő is rendelhetitek.

Vélemény, hozzászólás?