You are currently viewing Mi az a kalandjáték mese?

Mi az a kalandjáték mese?

A kaland-játék mese vagy más néven kalandválasztós mese egy meglehetősen új dolog a gyerekmesék piacán, ugyanis ez a fajta könyv leginkább a kaland-játék-kockázat könyvekből lehet ismerős. Ezek a történeket lényegében szerepjáték könyvek, melyekben a kalandornak döntések egész sorát kellett meghoznia, mire a küldetés végére ért. Ez főleg kamaszoknak szólt, de a gyerekmesék közül is egyre több van, ami hasonló történetvezetéssel működik. Leginkább 9-12 éves korosztálynak találni ilyen meséket, de már létezik óvodásoknak való kaland-járék mese is.

A kicsiknek szóló kaland-játék mese, vagy ismertebb nevén kalandválasztós mese történetvezetése nem lineális, vagyis nem úgy épül fel, hogy elindul a mesehős, kalandozik, a végén pedig nyer. A kalandválasztós mese ugyan hasonló módon kezdődik, mert a főhős itt is elindul, de az első fejezet végén egy döntést kell hoznia, hogy merre is menjen tovább. A választ pedig a gyerkőc adja meg, ő dönt, merre küldi a hőst. Minden fejezet végén dönteni kell, és a döntések sorozatából alakul ki a végleges mese. Ha másképp dönt, másképp alakul a történet.

Miért jó a kaland-játék típusú mese?

Már az egy különleges élmény a gyermeknek, hogy ő dönthet a szereplők sorsáról, útjáról. A gyerekek már kis korban is szeretnek önállóak lenni, szeretik hinni, hogy ők is meg tudják csinálni azt, amit a nagyok. A kalandválasztós mesékkel a kezükbe adjuk a döntést. Ezzel nemcsak az önállóságuk fejlődik, de az önbizalmuk is nő. Természetesen a döntések között erkölcsi kérdések is feltűnhetnek, hazudjon-e a szereplő vagy mondjon igazat, kibontsa a születésnapi ajándékát vagy sem. Ezek a döntések természetesen következményekkel járnak, amiknek a segítségével megtanulják a gyerekek a helyes viselkedésformákat.

Emellett az ilyen mese sosem unalmas, hiszen a gyerekeket mindig foglalkoztatni fogja, hogy mi történt volna, ha másként dönt. Emiatt pedig a mese mindig tartogat majd valami izgalmasat. Interaktívabbá, élményszerűbbé válik, amit a szülők és a gyerekek is jobban fognak élvezni, mintha csak egy hagyományos mesét olvasnának végig.

 

Válassz kaland-játék meséimből!

Vélemény, hozzászólás?