You are currently viewing Miért fontos, hogy olvassunk a gyermeknek?

Miért fontos, hogy olvassunk a gyermeknek?

A mese szerepe nagyon fontos egy gyerek életébe, de sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az olvasás helyett a tévében látott mese is elég. Az én gyerkőceim is néznek mesét, álszent lennék, ha ezt tagadnám, ugyanakkor az élő szavas mese és a meseolvasás minden egyes nap megtörténik, este mese vagy délután mesélés formájában. A meseolvasás többet ad, mint csak egy kedves történetet, ami pont a gyerek korosztálya. Már maga az élmény, hogy anya ölébe bújva hallgathatja a mesét, már azzal sokat adunk neki.

De a mese is más élmény könyvben lapozva, mint a tévében készen kapva. A mesekönyv ugyanis arra ösztönzi a gyereket, hogy a történetet a képek alapján tovább gondolja, megmozgassa kicsit a fantáziáját. Lehetősége van megállni, kérdezni, valóban részesévé válni a mesének, nemcsak nézőjévé. Emellett a könyvek szeretetét is átadjuk ezzel a gyereknek, aminek köszönhetően olvasóvá is válik. Természetesen ez sok más tényezőn is múlik, de a meseolvasás az első lépés.

Miért nem szeretik a gyerekek a meseolvasást?

Nagyon sok szülőtől hallom, hogy a gyermeke nem szereti a meseolvasást, csak a tévé meséket. Hiába ülne le vele, nem akarja meghallgatni, nem érdekli. Manapság ez egyre gyakoribb, és nemcsak a kicsi, 2-3 éves gyerekek esetében, akik sokszor még túl kicsik egy mese végighallgatásához, hanem nagyobb, akár 5-7 éves gyerekeknél is. De mit lehet tenni? Amikor kicsi a gyerek, akkor azt szoktam javasolni, hogy meséljenek akkor is, ha a gyerek nem ül le hallgatni, hanem közben játszik vagy mászkál, mert attól, hogy nem ül, még hallja a mesét.

Nagyobb gyerekek estében egy kicsit más már a helyzet, de náluk is azt tudom javasolni, hogy ne adják fel. Menjenek el együtt a boltba, válasszon a gyerek mesekönyvet, majd a lehető leghamarabb, amíg még friss az élmény, meséljék is el. Legyen ez akár csak egy fejezet, vagy rövid mese. Meg kell találni azt a témát,mesét, történetet, ami leköti a csemeténket, utána már könnyebben fog menni.

Vélemény, hozzászólás?