Miért jó a kalandválasztós mese?

Miért jó a kalandválasztós mese?

A kalandválasztós meséről egy előző blogcikkben már volt szó, hogy Mi is az a kalandválasztós mese?. A kalandválasztós vagy kalandjáték mese egy olyan mesetípus, amelynek nem lineáris a felépítése, tehát nem úgy épül fel, hogy van eleje, közepe, vége, nekünk pedig csak olvasnunk kell. A lényege az ilyen meséknek, hogy minden fejezet, rész végén van egy döntés, amely mindig más irányba viszi az olvasót. A történetet tehát többféleképpen is el lehet olvadni, mert többféle vége is van. De miért is jó, hogy ilyen mesekönyvet olvasunk a gyerkőcnek?

  • Fejleszti a kreativitást: a mese alapvető tulajdonsága, hogy fejleszti a fantáziát, de a kalandválasztós vagy kalandjáték mesék a kreativitást is fejlesztik, hiszen a döntések közben a gyerkőcök elgondolkodnak, hogy vajon melyik döntés merre visz, mit tartogat a számukra.
  • Önállóságra nevel: szerintem ez nagyon fontos. Néha nekem is figyelmeztetnem kell magam, hogy ne segítsek mindenben a gyerekeimnek, és ne csináljak meg helyettük mindent. A kalandválasztós mesekönyv megadja a lehetőséget, hogy a gyerek döntsön, önállóan, egyedül, és ez növelheti az önbizalmát is, hogy máskor is bátran megtehesse ezt.
  • Megtanít dönti: azt gondolhatnánk, hogy erre nem is kell megtanítani a gyerekeket, hiszen nem nap döntéseket hoz: mit kér reggelire, mit vesz fel, melyik játékkal akar játszani. Ezek olyan döntések, melyekkel mindennap találkozik, és nem jelent neki kihívást. Viszont vannak váratlan döntések, amiket nem mindig tud egy gyerek azonnal meghoz, sőt, van olyan, aki meg is ijed egy ilyen helyzetben (az én nagyobbik kislányom is ilyen). A kalandválasztós mesekönyv viszont segít, hogy a nem várt helyzetekben is hozhasson egy döntést.
  • Megtanít, hogy a döntések következményekkel járnak: természetesen az én kalandválasztós mesekönyveim ovisoknak, kisiskolásoknak szól, tehát a döntéseknek nincs végzetes következménye, ugyanakkor mégis fontosak ezek a döntések. Például a Manófalvi vigasságok téli kötetében a hóember építő versenyben dönteni kell, hogy mit is építsenek, és ettől a döntéstől függ, hogy nyernek vagy veszítenek a versenyben.
  • A gyerek alakítja a történetet: ez azért jó, mert így úgy érzi a gyerkőc, hogy ő irányítja az események alakulását, ő alakítja, hogy történjenek az események, és kicsit felnőttnek érezheti magát.

Vélemény, hozzászólás?